Dit livs tale

Hvis du skal holde en sjov festtale eller en god lejlighedstale, som jeg skal skrive for dig, så starter det hele med et interview. Jeg skal simpelthen vide – jah, en hel masse. Det er en samtale, der tager omkring 30 minutter, hvor jeg spørger ind til f.eks.:

Hvem er talen til, hvad er anledningen, hvor skal den holdes, hvornår?

 • Hvad vil du gerne sige?
 • Hvad er hovedbudskabet?
 • Hvilke anekdoter har du?

Typisk skal talen handle om en anden person, og så skal jeg vide f.eks.

 • Hvordan er jeres forhold?
 • Hvad vil du gerne sige til ham/hende/dem?
 • Hvad håber du på for ham/hende/dem/jeres forhold?
 • Hvad byder fremtiden på?

Det hjælper altid meget at få konceptet på plads. I denne sammenhæng er et koncept rammen eller temaet for talen. Måske bliver jeg inspireret af noget, du siger undervejs, eller måske opstår konceptet først, når jeg går i gang med at skrive. Måske har du selv en ide – så bruger vi den. (Hvis den er god.)

Nej, jeg starter forfra hver gang. Jeg har den grundholdning, at hvis en tale skal være god, så skal den være personlig. Og så kan man ikke genbruge. Meen, jeg har da visse skrivetekniske greb, som jeg holder særlig meget af, og dermed ville man måske godt kunne finde et mønster på tværs af mine taler, hvis man lavede en sammenlignende analyse…

En tale skal være lang nok til, at man får sagt det, der skal siges, men den må for guds skyld ikke være for lang. Det er en fejl mange begår, men det er oftest fordi, de kommer ud af for mange afveje eller konceptet ikke er stramt nok. Hos mig holder vi FOKUS! Så hvad er en passende længde? Det er der ikke noget entydigt svar på, men mine taler er som regel cirka to A4-sider lange, og det tager godt 4-8 minutter at komme igennem.

For at gøre en tale god, skal den helst være personlig. Inden talen er helt færdig, fakta-tjekker jeg detaljerne med dig. Her spørger jeg også ind til de ting, som gør talen personlig: Hvis du bliver kaldt ’morbror’ vil det være underligt, hvis jeg bruger ’onkel’, osv. Når talen er færdig, læser jeg den højt for dig, så du kan få den fulde oplevelse af at høre den, som jeg har tænkt, at den skal holdes. Herefter tager vi evt. en kort revideringsrunde, hvor vi retter til, hvis der er enkelte sidste ting, du studser over eller noget, jeg har misforstået.

Ja. Der skal nok slås en lidt anden stemning an end i en ‘traditionel’ festtale, men det kan jeg sagtens.

Kort eller lang: Taleskrivningsprocessen har stadig 5 trin:

 • Jeg skal stadig interviewe dig.
 • Jeg skal stadig tjekke fakta.
 • Jeg holder stadig en generalprøve, hvor jeg holder talen for dig, så du kan høre, hvordan det er meningen, at den skal holdes.
 • Du får stadig mine gode råd til hvordan du holder talen i pdf-format
 • Og du får stadig talen tilsendt i neutralt udseende word-format

Du betaler for min ekspertise.

Og i øvrigt: Når en tale skal være kort, så skal hvert ord og hver pointe kæmpe for retten til at komme med. Det er faktisk nemmere at skrive en lang tale end en kort. Kort betyder superfokuseret, stramt redigeret. Ingen plads til noller.

Hvis mine priser ligger udenfor dit budget, så har jeg flere gratis kurser i taleskrivning, som du er velkommen til at hente inspiration i.

Spread the love. Se mere under kurser.

Gennem dine anekdoter. Dem, som siger noget om personen eller jeres forhold. Det er her, at talen virkeligt bliver personlig. Det er i familiehistorierne og minderne og dine små fortællinger, at guldet gemmer sig.

En god tale skal efter min mening være ’a toast – not a roast’. Når jeg skriver en tale, lægger jeg altid vægt på at den er k/ærlig og handler om personen. Den må gerne have bid, men vi bider ikke så hårdt, at det knaser. Vi må meget gerne drille folk lidt, hvis du vel og mærke, er typen, der gør den slags, men det skal altid være, så hovedpersonen føler sig grinet med og ikke ad.

Ja, det har jeg gjort mange gange, også fra forældre, som gerne ville holde en tale til deres barns konfirmation sammen. Det kan kræve, at I skal interviewes sammen, men det finder vi ud af.

Nej, jeg har hverken læst retorik eller som sådan ’gået til det’, men jeg HAR arbejdet professionelt med kommunikation i 20+ år og skrevet virkeligt, virkeligt mange taler. Så har jeg i øvrigt en kandidatgrad i kommunikation og psykologi. Men ’ethos, pathos og logos’ eller hvad det alt sammen hedder, det kan jeg ikke bryde det ned i …

En god tale skal høres ikke ses. Man skriver en tekst forskellige alt efter om den skal ses (altså læses) eller høres. Fordi dit publikum skal lytte til din tale, skriver jeg den, så den passer til at blive læst op. Det betyder bl.a. at jeg bruger billedsprog og gentagelser. Helt praktisk læser jeg selv talen op mange gange undervejs, mens jeg skriver den, så jeg sikrer mig, at det lyder godt – og er nemt at sige.

Og så arbejder jeg meget målrettet på at ramme din særlige ’tone’. Hvis du f.eks. bander meget undervejs, mens jeg interviewer dig, så vil der nok også ryge et ’finker af fadet’ i selve talen – for det er jo sådan DU taler. Husk på, at jeg jo ikke kan skrive DIN tale uden DIG. Jeg ved jo ikke, hvad du vil sige – det bruger jeg interviewet til at finde ud af. Dels læser jeg talen op hele tiden, mens jeg skriver den. Når du får en tale fra min hånd, så har jeg nok læst den højt et sted mellem 25 og 40 gange. Jeg læser højt, hvad jeg skriver, undervejs mens jeg skriver det, og jeg læser talen op i sin helhed. Jeg holder den simpelthen – først 4-5 gange for mig selv, og så til generalprøven for dig, hvor du hører, hvordan det er meningen at talen skal holdes.

Som taleskriver er jeg ghostwriter. Jeg er det usynlige skrivespøgelse – det er DIN tale. Det er dine ord, dine anekdoter, dit budskab, og det er jo også dig, der afleverer talen. Jeg kunne ikke skrive talen uden dig. Fordi det er din tale, lægger jeg stor vægt på ret præcist at bruge dine egne ord, så talen kommer til at lyde som dig. Er der udtryk, du ofte bruger? Talemåder? En særlig talestil? Kunne du aldrig finde på at bande – eller bander du meget? Den slags lægger jeg mærke til. Ved at skrive talen i dit ”sprog”, sørger jeg for, at din tale vitterligt bliver din.

Ja, det kan du tro. Der er flere ting, vi kan gøre. I dit tilfælde vil jeg sikre, at jeg helt at undgår det jeg kalder ’følelsesmæssige minefelter’, når jeg skriver din tale. Vi holder den let og humoristisk, så den bliver rar at holde. Dernæst får du en række gode råd tilsendt, som handler om at tøjle nervøsiteten og få styr på nerverne, så du undgår at blive så rørt undervejs. Endeligt har du også mulighed for at få 1:1 sparring, hvor jeg virkeligt klæder dig på mentalt til at holde tale – og SÅ holder du en tale, der sidder lige i skabet.

Nej. Jeg skriver festtaler til bryllupper, konfirmationer, fødselsdage, barnedåb, og den slags. Jeg kunne nok også skrive en mindetale, men det har ingen endnu bedt om. Men altså: Jeg er frisk på det!

Nej. Eller jo, men kun til privat brug.

(Hvis jeg lige må prale, så var mit mesterværk, da jeg skrev en sang til min mors 70-års fødselsdag på Queens ”Bohemian Rapsody” – MED råbe-kor und alles.)

Jeg er tekstforfatter, så jeg skriver alt muligt. Du kan se mere om alt det andet på www.engagecph.dk. Jeg er også medforfatter på bogen Genstart dit arbejdsliv, men det er i en helt anden boldgade.

For at gøre en tale god, skal den helst være personlig. Inden talen er helt færdig, fakta-tjekker jeg detaljerne med dig. Her spørger jeg også ind til de ting, som gør talen personlig: Hvis du bliver kaldt ’morbror’ vil det være underligt, hvis jeg bruger ’onkel’, osv. Når talen er færdig, læser jeg den højt for dig, så du kan få den fulde oplevelse af at høre den, som jeg har tænkt, at den skal holdes. Herefter tager vi evt. en kort revideringsrunde, hvor vi retter til, hvis der er enkelte sidste ting, du studser over eller noget, jeg har misforstået.

Ja. Her er en lillebitte smule lyserødt og blomstret her på min hjemmeside, I know, haha! Du kan tro, at jeg også hjælper mændene med at få det sagt! I kan bare komme an!

Sure! I lived, studied and worked in the US for years, so my English is very good. No problem and no extra charge!