Op mod konfirmations- og bryllupssæsonerne har jeg meget travlt. Du bør derfor booke mig til interviewet, som udgør grundlaget for talen, så tidligt som muligt, så jeg kan få sat tid af til dig i min kalender. Jeg har bookinger op til 8 måneder ud i fremtiden! Så lad os få dig i kalenderen i god tid! Der er et sweet spot på 2-3 uger, inden du skal holde talen, som er det optimale tidspunkt for selve interviewet. 

Så du bør book mig i god tid, men selve interviewet skal ikke foregå lang tid, før talen skal holdes. Der kan jo nå at ske ting og sager, og talen kan blive “forældet”. Hvis du kommer under en uge, inden du skal bruge den, så bliver det forjaget – både for mig og dig.

Jeg skal optimalt set have en uge til at skrive i. Desuden foretrækker jeg, at du har godt en uges tid til at øve talen i – så bliver det bedst.

NB! Hvis du giver mig mindre end to dage, fra du bestiller talen til du skal holde den, så koster det et hastetillæg til på 1.000 kr. – og det er jo mange penge, så kom hellere i god tid! 

Du må selvfølgelig gerne tænke over, hvad du gerne vil sige i din tale – helt overordnet. Hvis du har særlige anekdoter eller pointer, du gerne vil have, at vi inddrager, så kan du også forberede dem.

Hvis du er lidt på bar bund, så er det også i orden. Jeg har prøvet det før, så jeg ved lige, hvad jeg skal spørge dig om, så jeg får nok materiale til, at jeg kan skrive en god tale for dig. 

Hele udgangspunktet for talen er et interview, dvs. en samtale, der tager omkring 30 minutter, hvor jeg spørger ind til f.eks.:

Hvem er talen til, hvad er anledningen, hvor skal den holdes, hvornår?

  • Hvad vil du gerne sige?
  • Hvad er hovedbudskabet?
  • Hvilke anekdoter har du?

Typisk skal talen handle om en anden person, og så skal jeg vide f.eks.

  • Hvordan er jeres forhold?
  • Hvad vil du gerne sige til ham/hende/dem?
  • Hvad håber du på for ham/hende/dem/jeres forhold?
  • Hvad byder fremtiden på?

Så disse spørgsmål kan du også tygge på som forberedelse!

Nej, jeg starter forfra hver eneste gang. Jeg har den grundholdning, at hvis en tale skal være god, så skal den være personlig. Og så kan man ikke genbruge.

En tale skal være lang nok til, at man får sagt det, der skal siges, men den må for guds skyld ikke være for lang.

Det er en fejl mange begår, men det er oftest fordi, de kommer ud af for mange afveje eller konceptet ikke er stramt nok.

Hos mig holder vi FOKUS! Så hvad er en passende længde? Det er der ikke noget entydigt svar på, men mine taler er som regel cirka to A4-sider lange, og det tager godt 4-8 minutter at komme igennem.

For at gøre en tale god, skal den helst være personlig.

Inden talen er helt færdig, fakta-tjekker jeg detaljerne med dig. Her spørger jeg også ind til de ting, som gør talen personlig: Hvis du bliver kaldt ’morbror’ vil det være underligt, hvis jeg bruger ’onkel’, osv.

Når talen er færdig, læser jeg den højt for dig, så du kan få den fulde oplevelse af at høre den, som jeg har tænkt, at den skal holdes. Herefter tager vi evt. en kort revideringsrunde, hvor vi retter til, hvis der er enkelte sidste ting, du studser over eller noget, jeg har misforstået.

Ja. Der skal nok slås en lidt anden stemning an end i en ‘traditionel’ festtale, men det kan jeg sagtens.

Kort eller lang, en eller to taler …

Taleskrivningsprocessen har 5 trin:

  • Jeg skal interviewe dig.
  • Jeg skal tjekke fakta.
  • Jeg holder en generalprøve, hvor jeg holder talen for dig, så du kan høre, hvordan det er meningen, at den skal holdes.
  • Du får mine gode råd til hvordan du holder talen i pdf-format
  • Og du får talen tilsendt i neutralt udseende word-format

Du betaler for min ekspertise. Når en tale skal være kort, så skal hvert ord og hver pointe kæmpe for retten til at komme med. Det er faktisk nemmere at skrive en lang tale end en kort.

Kort betyder superfokuseret, stramt redigeret. Ingen plads til noller.

Og med mindre du skal bruge TI taler, så giver jeg ikke merrabat. Jeg kan ikke give stordriftsfordele, for der er ingen stordrift i det – det er altid helt forskellige taler og dermed altid separate processer. Jeg genbruger ikke. Det er derfor mine tale er personlige og af højeste kvalitet.

Hvis en tale ligger udenfor dit budget, så har jeg skrevet bogen “Sådan skriver du dit livs taler”, som du kan hente hjælp til talen i. 

(Hvis du skal bruge TI taler, så send mig en mail. Så snakker vi om det.)

Gennem dine anekdoter. Dem, som siger noget om personen eller jeres forhold. Det er her, at talen virkeligt bliver personlig. Det er i familiehistorierne og minderne og dine små fortællinger, at guldet gemmer sig.

En god tale skal efter min mening være ’a toast – not a roast’. Når jeg skriver en tale, lægger jeg altid vægt på at den er k/ærlig og handler om personen. Den må gerne have bid, men vi bider ikke så hårdt, at det knaser.

Vi må meget gerne drille folk lidt, hvis du vel og mærke, er typen, der gør den slags, men det skal altid være, så hovedpersonen føler sig grinet med og ikke ad.

Ja, det har jeg gjort mange gange, også fra forældre, som gerne ville holde en tale til deres barns konfirmation sammen. Det kan kræve, at I skal interviewes sammen, men det finder vi ud af. Se mere under menupunktet Taler, hvor du kan læse om Fællestalen.

Nej, jeg har hverken læst retorik eller som sådan ’gået til det’, men jeg HAR arbejdet professionelt med kommunikation i 20+ år og skrevet virkeligt, virkeligt mange taler. Så har jeg i øvrigt en kandidatgrad i kommunikation og psykologi. Men ’ethos, pathos og logos’ eller hvad det alt sammen hedder, det kan jeg ikke bryde det ned i …

Et brudepar står jo typisk ved begyndelsen af en livslang rejse sammen. Nu har de valgt hinanden. Det kan du sige en hel masse om. Her er et par spørgsmål til inspiration, hvis du selv vil skrive en bryllupstale:

  • Hvorfor passer de/I godt sammen?
  • Hvordan er de/I forskellige?
  • Hvad er deres/jeres styrker: Sammen og hver for sig?
  • Hvad ønsker du for dem/jer?

Hvis du kun kender den ene i et ægtepar, så husk endeligt også at medtage den anden i din tale. En bryllupstale er IKKE kun en hyldest til den ene part, det er en fælles tale.

 

Nej tak! Jeg laver et interview over telefonen, og der kan du bare fortælle mig alt det, du gerne vil have med i talen. Dér må du gerne kigge i dine noter, det blander jeg mig ikke i 🙂

Jeg kan kun holde en relativ billig timepris ved, at vi kører processen, som jeg arbejder bedst. Jeg vil derfor ikke bruge tiden på at læse alt muligt igennem.

Så vi tager det bare helt oppe fra og ned – jeg skal nok få det hele med i interviewet! 

En god tale skal høres ikke ses. Man skriver en tekst forskellige alt efter om den skal ses (altså læses) eller høres.

Fordi dit publikum skal lytte til din tale, skriver jeg den, så den passer til at blive læst op. Det betyder bl.a. at jeg bruger billedsprog og gentagelser.

Helt praktisk læser jeg selv talen op mange gange undervejs, mens jeg skriver den, så jeg sikrer mig, at det lyder godt – og er nemt at sige.

Og så arbejder jeg meget målrettet på at ramme din særlige ’tone’. Hvis du f.eks. bander meget undervejs, mens jeg interviewer dig, så vil der nok også ryge et ’finker af fadet’ i selve talen – for det er jo sådan DU taler.

Husk på, at jeg jo ikke kan skrive DIN tale uden DIG. Jeg ved jo ikke, hvad du vil sige – det bruger jeg interviewet til at finde ud af. Dels læser jeg talen op hele tiden, mens jeg skriver den.

Når du får en tale fra min hånd, så har jeg nok læst den højt et sted mellem 25 og 40 gange. Jeg læser højt, hvad jeg skriver, undervejs mens jeg skriver det, og jeg læser talen op i sin helhed. Jeg holder den simpelthen – først 4-5 gange for mig selv, og så til generalprøven for dig, hvor du hører, hvordan det er meningen at talen skal holdes.

Som taleskriver er jeg ghostwriter. Jeg er det usynlige skrivespøgelse – det er DIN tale. Det er dine ord, dine anekdoter, dit budskab, og det er jo også dig, der afleverer talen. Jeg kunne ikke skrive talen uden dig.

Fordi det er din tale, lægger jeg stor vægt på ret præcist at bruge dine egne ord, så talen kommer til at lyde som dig. Er der udtryk, du ofte bruger? Talemåder? En særlig talestil? Kunne du aldrig finde på at bande – eller bander du meget? Den slags lægger jeg mærke til. Ved at skrive talen i dit ”sprog”, sørger jeg for, at din tale vitterligt bliver din.

Ja, det kan du tro. Der er flere ting, vi kan gøre. I dit tilfælde vil jeg sikre, at jeg helt at undgår det jeg kalder ’følelsesmæssige minefelter’, når jeg skriver din tale. Vi holder den let og humoristisk, så den bliver rar at holde.

Dernæst får du en række gode råd tilsendt, som handler om at tøjle nervøsiteten og få styr på nerverne, så du undgår at blive så rørt undervejs.

Endeligt har du også mulighed for at få 1:1 sparring, hvor jeg virkeligt klæder dig på mentalt til at holde tale – og SÅ holder du en tale, der sidder lige i skabet.

Nej. Jeg skriver personlige taler til livets store fester og begivenheder. 

Hvis du gerne vil have videoklip og billeder med i talen skal du have dem klar og færdigredigeret, inden vi tales ved og vide nogenlunde, hvad du gerne vil sige undervejs.

Mine erfaring er at folk kommer til at sige for meget. Pointen med video og billeder er, at de faktisk ofte taler for sig selv, så der skal man ikke forklare så meget. Folk kan jo godt se, hvad der sker. Et lysbilledeshow eller en video kan også være sådan man slutter talen af, så det i virkeligheden står lidt for sig selv. Det kan blive mægtig godt!

Nej. Eller jo, men kun til privat brug.

(Hvis jeg lige må prale, så var mit mesterværk, da jeg skrev en sang til min mors 70-års fødselsdag på Queens ”Bohemian Rapsody” – MED råbe-kor und alles.)

Jeg er tekstforfatter, så jeg skriver alt muligt. Du kan se mere om alt det andet på www.engagecph.dk. Jeg er også medforfatter på bogen Genstart dit arbejdsliv, men det er i en helt anden boldgade.

En god tale er personlig, varierer mellem morsom og dybsindig og har en rød tråd. Det, der gør mine taler gode er, at de er meget personlige. Jeg gør meget ud af detaljerne. At det lyder som DIG. Inden talen er helt færdig, fakta-tjekker jeg detaljerne med dig. Her spørger jeg også ind til de ting, som gør talen personlig: Hvis du bliver kaldt ’morbror’ vil det være underligt, hvis jeg bruger ’onkel’, osv.

Når talen er færdig, læser jeg den højt for dig, så du kan få den fulde oplevelse af at høre den, som jeg har tænkt, at den skal holdes. Herefter tager vi evt. en kort revideringsrunde, hvor vi retter til, hvis der er enkelte sidste ting, du studser over eller noget, jeg har misforstået.

Ja. Her er en lillebitte smule lyserødt og blomstret her på min hjemmeside, I know, haha! Du kan tro, at jeg også hjælper mændene med at få det sagt!

I kan bare komme an!

Sure! I lived, studied and worked in the US for years, so my English is very good. No problem and no extra charge!

Det er min holdning, at en tale først er god, når den er personlig: Når den siger noget ægte om hovedpersonen. Når man kan genkende folk i det, der bliver sagt om og til dem!  Så jeg får aldrig AI til at skrive selve talen: Jeg starter altid forfra på enhver tale, og jeg skriver den altid selv – ellers tror jeg simpelthen ikke, at jeg kunne gøre talerne så personlige, som jeg (i al ubeskedenhed) gør.

Men jeg har dog flere gange bruge ChatGPT som en slags Google. Hvis jeg fx gerne vil holde mig indenfor et særligt tema, så beder jeg om ord, udtryk, ordsprog og vendinger inden for det. Der er megen sjov inspiration at hente, så jeg leger med AI, men laver det reelle arbejde selv. 

Hvad skriver man i en sidste hilsen? En begravelsestalen kan jo være svær at skrive, fordi man i forvejen er ked af det: Den skal jo skrives fordi én er gået bort. 

Har din kære ønsket en borgerlig begravelse, hvor der ikke deltager en præst, skal I typisk selv holde mindetalen. 

Men hvad skal en begravelsestale indeholde? 

En begravelsestale bør indeholde noget om din relation til afdøde og evt. noget om jeres forhold. 

Du kan også inkludere lidt om hans eller hendes opvækst, ungdomsår, uddannelse, arbejdsliv, karriere og familieliv. Du bør blive særlig konkret i dine personlige minder og anekdoter om den afdøde, der kan illustrere deres karakter, værdier eller interesser eller jeres forhold. 

Begravelsestalen er den sidste kærlige hilsen og dine afskedsord og bør derfor altid ære og mindes den afdøde samt tilbyde trøst og støtte til de efterladte. 

Husk dog, at en begravelsestale, som alle andre taler, først bliver rigtig god, når den er personlig, autentisk og ærlig.